Timjami - Thymus vulgaris

timjami

Timjami eli tarha-ajuruoho on voimakas ja aromaattinen pensasmainen yrtti. Timjami on yksi mailman vanhimmista mauste- ja lääkekasveista.Timjamin kaikkia osio voidaan käyttää, lehtiä ruoan-laittoon ja muita osia hauteisiin ja rohtoihin. Teollisuudessa timjamia käytetään paljon aromiaineena sekä hajusteena. Timjamia käytetään maustamisessa paljolti meiramin tapaan.

Käytettävät osat: Koko kasvi, lehdet, kukinto ja öljy.

RuoanlaitossaSopii monipuolisesti ruokiin käytettäväksi, mutta voimakkaan arominsa vuoksi käytettävä maltilla. Kala-, Kana-, kasvis-, ja liharuokiin sekä viinipohjaisiin kastikkeisiin. Timjami voidaan lisätä ruoanvalmistuksen varhaisessa vaiheessa sillä se ei meneteä aromiaan kuumennettaessa.

Terveysvaikutukset: Sisältää eteeristä öljyä sekä kasvin flavonoideja. Ulkoisesti hoidetaan särkyjä ja ihovaivoja. Lehtiuutetta kiihdyttämään ruoansulatusta ja teetä antiseptisenä suuvetenä sekä kurkkukipuun. Höyryhengitettynä avaa hengitysteitä. Lääketeollisuudessa käytetään paljon yskänlääkkeisiin.

SäilytysSuositellaan käytetäväksi tuoreena. Lehdet voidaan kuivata.

Kasvatus: Monivuotinen yrtti. Sopii viljeltäväksi sisällä ruukuissa tai ulkona avomaalla. Nauttii suorasta auringonvalosta. Ei pidä seisovasta vedestä.

Varoitus: Ei lääkinnällisiä annoksia raskauden aikana.

 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet