Tilli - Anethum graveolens

tilli

Tilli on raikkaan tuoksuinen ja mieto yleismauste. Se on yksi vanhimmista maustekasveista ja kuuluu jokaisen yrttitarhan perusyrtteihin. Tilliä käytetään paljon erityisesti Pohjois- ja Itä-Euroopassa. Tillillä on kapeat, sulkamaiset lehdet ja kukkiessaan tilli muodostaa pieniä keltaisia terttumaisia kukkia. Tilliä käytetään myös koristekasvina mm. kukka-asetelmissa.

Käytettävät osat: Lehdet, kukat ja siemenet

Ruoanlaitossa: Tilli on tunnetusti kala-, äyriäis ja perunaruokiin sopiva yrtti, mutta maustaa erinomaisesti myös kastikkeisiin, salaatteihin ja sellaisenaan voileivälle. Tillin siemenillä maustetaan säilykkeitä, marinaadeja ja leivonnaisia.

Terveysvaikutukset: Tilli sisältää runsaasti rautaa ja kaliumia ja sillä on ruuansulatusta edistävä ja ilmavaivoja vähentävä vaikutus. Teenä unettomuutta vastaan.

Säilytys: Lehtiä käytetään tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna.

Kasvatus: Tilli on yksivuotinen ja nopeakasvuinen yrtti. Sopii viljeltäväksi sisällä ruukuissa tai ulkona avomaalla. Tilli kellastuu suorassa auringonvalossa.

 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet