Sitruunamelissa - Melissa officinalis

sitruunamelissa

Sitruunamelissa on raikkaan aromaattinen ja monikäyttöinen yrtti. Sitruunamelissa on saanut nimensä sitruunaisesta tuoksusta ja mausta sekä kreikankielisestä sanasta ‘melissa’ (mehiläinen), koska yrtti vetää mehiläisiä puoleensa. Se on suosittu kosmetiikkateollisuudessa antiseptisen sekä ihoa kirkastavan ominaisuutensa vuoksi ja sitä käytetään paljon muillakin teollisuuden aloilla mm. tuoksua tuovana ainesosana.

Käytettävät osat: Lehdet, versot ja öljy

Ruoanlaitossa: Sitruunamelissa sopii kaikkien ruokien maustamiseen, joihin sitruunakin käy. Salaatteihin, kastikkeisiin ja juomiin. Liha-, kala-, kasvis- ja riistaruokiin. Raikastamaan makeita jälkiruokia.

Terveysvaikutukset: Sitruunamelissan sanotaan olevan yksi tehokkaimmista masennusta torjuvista yrteistä. Teenä tehokas edistämään unen saamista. Sanotaan vahvistavan sydäntä ja hoitavan kilpirauhasvaivoja.

Säilytys: Sitruunamelissa säilyy parhaiten pakastettuna sekä öljyssä ja viinietikassa. Kuivaaminen heikentää aromia ja lääkinnällistä tehoa. Kylmänarka joten ei säilytystä jääkaapissa.

Kasvatus: Monivuotinen ja suurisatoinen yrtti. Korjaa satoa latvomalla. Viihtyy kirkkaassa valossa, mutta pärjää puolivarjossakin.

 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet