Salvia - Salvia officinalis

salvia

Salvia on voimakas, maultaan ja tuoksultaan hieman minttua muistuttava yrtti. Salvia on suosittu kosmetiikkateollisuudessa aromaattisuudensa sekä hoitavien ominaisuuksiensa ansiosta. Salvia on myös monikäyttöinen ja voimakas rohto. Salviassa on samettiset ja hopeanharmaat lehdet. Kukat ovat pieniä ja väriltään yleensä violetit.

Käytettävät osat: Lehdet, siemenet

Ruoanlaitossa: Salviaa tulisi käyttää maltilla sillä se peittää helposti muut maut allensa. Kuitenkin oikein käytettynä korostaa ruoan omaa makua. Käytetään paljon peittämään ruoan rasvaista makua. Sopii lähes kaikkiin liharuokiin, kaali-, ja papuruokiin. Rosmariinin tavoin salvia kannattaa lisätä ruokaan alkuvaiheessa ja antaa maun kypsyä ruoan mukana.

Terveysvaikutukset: Salviaa on käytetty rohtona vuosituhansien ajan. Se vähentää hikoilua, helpottaa kuukautisia, hillitsee tulehduksia, alentaa verensokeria. Salvian eteeristä öljyä käytetään mm. yskänlääkkeissä limaa irroittamaan ja yskänärsytystä helpottamaan. Ulkoisesti puhdistaa ja hoitaa ärtynyttä ihoa.

Säilytys: Suositellaan käytettäväksi tuoreeltaan mutta voidaan kuivattaa.

Kasvatus: Salvia on monivuotinen yrtti, joka viihtyy sisällä tai parvekkeella. Satoa korjataan latvomalla.

VaroitusSalvian eteerinen öljy sisältää myrkyllistä tujonia joka runsaasti nauttittuna voi aiheuttaa hermo- ja ruoansulatushäiriöitä. Ei suositella raskaana oleville tai imettäville naisille.

 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet