Ruoholaukka, ruohosipuli - Allium schoenoprasum

ruohosipuli

Ruoholaukka eli ruohosipuli kuuluu Suomen yleisimpiin maustekasveihin. Ruohosipuli on sukua tavalliselle sipulille ja valkosipulille. Se on miedosti sipulinmakuinen yrtti ja sopiikin erinomaisesti käyttötarkoituksiin joihin normaali keltasipuli on turhan voimakas. Ruohosipulia käytetään maustamisen lisäksi paljon koristeluun. Kuivattuna ruohosipulia voidaan käyttää yrttien tapaan.

Käytettävät osatLehdet, varret

Ruoanlaitossa: Suositellaan käytettäväksi tuoreena. Keittoihin, kala- sekä perunaruokiin ja leivän päälle. Erityisesti kerma- ja viilikastikkeisiin.

Terveysvaikutukset: Sisältää runsaasti C-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja karoteenia. Ruohosipulilla on sanottu olevan hampaita, kynsiä ja hiuksia vahvistava vaikutus.

Säilytys: Kannattaa käyttää tuoreena, mutta voidaan myös kuivata tai pakastaa.

KasvatusRuohosipuli on monivuotinen kasvi. Viihtyy avomaalla tai ruukuissa sisällä. Ruohosipulin kukat kannattaa poistaa, jotta kasvu keskittyy yrtin hyötyosiin.

 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet