Rosmariini - Rosmarinus officinalis

rosmariini

Rosmariini on monipuolinen mauste sekä rohtoyrtti. Sillä on miellyttävä ja hyvin tunnistettava ominaisaromi. Maultaan rosmariini on makeahko ja hieman karvas. Rosmariinin lehdet muistuttavat erehdyttävästi männynhavua. Rosmariinia käytetään paljon hajuvesi-, saippua- ja kosmetiikkateollisuudessa

Käytettävät osat: Lehdet ja varsi.

Ruoanlaitossa: Rosmariinin aromi on voimakas ja hallitseva, joten sitä kannattaa käyttää hillitysti. Rosmariini sopii hyvin lihan kanssa erityisesti riista- ja lammasruokiin. Yrtti kannattaa lisätä ruokaan aikaisessa vaiheessa, jolloin maku kypsyy ruoan mukana.

TerveysvaikutuksetRosmariinista saadaan virkistävää eteeristä öljyä, joka ulkoisesti käytettynä kiihdyttää verenkiertoa. Uutteena nautittuna parantaa aineenvaihduntaa, virkistää ja vähentää masennusta sekä helpottaa päänsärkyä.

Säilytys: Suositellaan käytettäväksi tuoreena mutta säilyttää arominsa melko hyvin kuivattunakin.

Kasvatus: Viljellään Suomessa yksivuotisena. Rosmariini tarvitsee runsaasti valoa, lämpöä ja kosteutta. Rosmariinin aromi on voimakkaimmillaan kukinnan aikana.

Varoitus: Älä käytä rosmariinia suuria määriä kerrallaan. Rosmariinia ei suositella raskauden tai imettämisen aikana.

 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet