Rakuuna - Artemisia dracunculus

rakuuna

Rakuuna on sukunsa (artemisia) ainoa yrtti joka on tarpeeksi mieto ruoanlaittoon. Rakuunassa on omalaatuinen, hieman kitkerä maku ja runsaasti käytettynä dominoi ruoan muut aromit. Rakuunasta on kaksi eri muotoa, ranskalainen ja venäläinen. Ranskalainen rakuuna venäläistä aromikkaampi ja siinä on pieni aniksen vivahde. Rakuuna on yksi ranskalaisen keittiön perusyrteistä.

Käytettävät osat: Lehdet

Ruoanlaitossa: Rakuuna sopii laajalti käytettäväksi erilaisiin keittoihin ja kastikkeisiin, kana-, kala- ja munaruokiin sekä riistaruokien maustamiseksi. Siitä saa myös aromikkaat marinadit, yrttivoit ja mausteöljyt.

Terveysvaikutukset: Rakuunan lehdet sisältävät A-vitamiinia ja hivenaineita. Rakuunan eteerisillä öljyillä on ruokahalua lisäävä ja ruuansulatusta edistävä vaikutus.

Säilytys: Rakuuna on parhaimmillaan tuoreena, mutta voidaan kuivattaa, säilöä öljyyn ja etikkaan sekä pakastaa.

Kasvatus: Ranskalainen rakuuna on pienikokoinen ja helppo viljeltävä esim. ikkunalaudalla. Jos rakuunaan ilmaantuu pieniä vihreitä kukkia, kannattaa ne napsia irti viemästä kasvuvoimaa.

Varoitus: Ei suositella suuria määriä raskauden aikana.

 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet