Persilja - Petroselinum crispum

persilja

Persilja on luultavasti mailman suosituin yrtti ruoanlaitossa. Persilja on maultaan raikas ja sopivan mieto, joten se sopii keittiössä monipuolisesti käytettäväksi.

Käytettävät osat: Lehdet, versot ja juuret.

RuoanlaitossaSopii lähes kaikkiin pääruokiin, keittoihin, kastikkeisiin, kasvis-, liha- sekä pastaruokiin. Tulisi käyttää aina tuoreena ja lisätään vasta valmiiseen ruokaan vitamiinien sekä maun säilyttämiseksi.

TerveysvaikutuksetPersiljan lehdet sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiineja, kalsiumia ja rautaa sekä muita hivenaineita. Eteeriset öljyt poistavat nestettä. Persilja lievittää kuukautiskipuja. Tuoreilla lehdillä antiseptinen vaikutus.

Säilytys: Suositellaan käytettäväksi tuoreeltaan. Menettää kuivattaessa paljon makua ja ravintoaineita.

KasvatusPersilja on monivuotinen ja helpohko kasvattaa itse. Ostaessasi ruukkupersiljan kaupasta, varmista että juuret ovat hyvässä kunnossa ja ettei multa ole aivan kuiva. Persiljan satoa on hyvä korjata tasaisin väliajoin jolloin kasvu voimistuu eikä persilja aloita kukintaa. Jätä aina vartta lehtineen jäljelle kasvun varmistamiseksi.

Varoitus: Ei rohtona tai suurissa määrin raskauden aikana.

 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet