Kynteli - Satureja hortensis

kynteli

Kynteli on pippurin korvikkeena tunnettu aromaattinen yrtti. Se tunnetaan myös nimillä pippuriyrtti ja roomalaisyrtti. Kyntelillä on pienet ja kapeat lehdet ja kukkiessaan muodostaa pieniä vaalieanliloja tai punertavia kukkia. Kyntelillä on terveyttä edistäviä vaikutuksia vaikkei sitä erityisesti rohdoskasvin maineessa pidetäkään.

Käytettävät osat: Lehdet ja versot

Ruoanlaitossa: Erityisesti riista-, makkara-, maksa-, veri ja lammasruokien maustamiseen. Meiramin sijasta keittoihin, vihannes- ja äyriäisruokiin.

Terveysvaikutukset: Kynteli auttaa ruoansulatuksessa ja helpottaa ilmavaivoja. Ulkoisesti hyönteisten pistoihin. Käytetty myös yskänrohtona helpottamaan liman irtoamista.

Säilytys: Suositellaan tuoreeltaan, mutta voidaan kuivata. Kuivattuna kyntelin maku muistuttaa meiramia ja sopiikin ruoanlaitossa meiramin korvikkeeksi.

Kasvatus: Kynteli on helpohko kasvattaa. Sopii viljeltäväksi avomaalla tai sisätiloissa. Korjaa satoa latvomalla.

 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet