Basilika - Ocimum basilicum

basilika

Basilika on yksi mailman tunnetuimmista ja käytetyimmistä mausteyrteistä. Se on voimakastuoksuinen, mutta maultaan sopivan pehmeä. Basilika korostaa ruoan makua ja antaa kaunista väriä.

Käytettävät osat: Lehdet, varret ja kukat

RuoanlaitossaKäytetään yleensä tuoreena. Lisätään ruokaan mielellään kypsennyksen jälkeen. Kastikkeisiin, marinaadeihin ja salaatteihin. Erityisesti sopiva valkosipuli ja tomaattiruokiin.

Terveysvaikutukset: Sisältää runsaasti A- ja C-vitamiineja, rautaa ja kalsiumia. Basilikaa on käytetty mm. flunssan oireisiin, ruoansulatuksen parantamiseen ja iho-ongelmiin.

SäilytysKylmänarka, joten säilytys mielellään huoneenlämmössä, voidaan ryöpätä ja pakastaa, kuivattaa tai säilöä suolalla maustettuun öljyyn.

Kasvatus: Basilika sopii hyvin viljeltäväksi ruukkukasvina. Basilika on herkkä kylmälle ja vaatii lämpimän, tuulettoman sekä valoisan kasvupaikan. Basilikan kasvu pysähtyy n. 10 ℃ lämpötilassa.

Vinkkejä: Ostaessasi ruukkubasilikaa kaupasta, tarkista ettei lehdissä ole kylmästä johtuvia tummentumia.

Bloom - Älykäs kukkaruukku 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet