Chilin kasvatus

Chilin kasvatus on mukava ajanviete, joka kerää joukkoonsa uusia harrastajia vuosittain. Chilin kasvatus voi olla helpommillaan kukkaruukku ikkunalaudalla tai parvekkeella, mutta chilin viljelyn voi ottaa Chilin kasvatusvakavamminkin, jolloin ammattimaisemmilla välineillä ja tarkalla hoidolla haetaan maksimaalista satoa ja laatua.

Yleistä chileistä

Erilaisia chili-lajikkeita on lukemattomia, jotka eroavat toisistaan niin maun, ulkonäön, tuoksun kuin kasvuolosuhteidenkin perusteella. Chilin päälajeja tunnetaan muutamia kymmeniä ja alalajikkeet voidaan laskea kymmenissä tuhansissa. Suomessa kaupoissa myytävät chilit kuuluvat lähes poikkeuksetta Pohjois-Amerikasta lähtöisin olevaan capsicum annuum –lajikkeeseen.

Chilin kasvattaminen ja sopivan lajikkeen valinta

Jotta chilin kasvattaminen tuottaisi toivotta hedelmää, kannattaa chili-lajike valita omien mieltymysten ja kasvatusolosuhteiden vaatimusten mukaisesti. Chili voi olla koristekasvi tai ruoanlaittoon tarkoitettu, vaikkakin suuri osa koristechileistäkin sopii lautaselle. Chilin tulisuusaste ei varmastikaan ole vähiten tärkeä ominaisuus chilin kasvatuksessa. Vaihtoehtoja löytyy aina makeasta ja miedosta chilistä makuhermot räjäyttävään ja hikikarpaloita irroittavaan kokemukseen.

Kasvatusolosuhteiden vaatimukset vaihtelevat paljon lajikkeesta riippuen, joten ennen chilin kasvattamisen aloittamista on tärkeää kartoittaa mm. kasvatustilan koko, ympäristön lämpötila, valon riittävyys ja kasvatustapa (vesi,- turve,- kokoskuitu tai multaviljely).

Nykyään on paljon tarjolla chilin kasvatukseen liittyvää materiaalia ja keskustelupalstoja, jotka auttavat niin aloittelijaa kuin kokeneempaakin kasvattajaa.

Lisää tietoa chileistä ja niiden kasvatuksesta löydät mm. osoitteesta http://www.infernochili.net/

 

Joka kodin yrtit

Kasvien hoito-ohjeet